De tijd van het jaar waar ik  het maken van keuzes nog eens goed kan oefenen.
Hoe maak je goed keuzes

De tijd van het jaar waar ik het maken van keuzes nog eens goed kan oefenen.

Keuzes maken kun je inderdaad oefenen.

Tijdens deze vrije dagen rondom de feestdagen ben ik me weer eens bewust hoeveel keuzes ik heb. Op een gewone dag zonder moeten met alleen maar willen.  Ik blijf lekker langer in bed liggen want ik heb immers geen verplichtingen vandaag. Ik vraag me af welke kleding ik aan zal trekken, welk beleg ik op mijn brood zal doen en welke koffiesmaak ik uit de pot pik. Welke wandelroute ik zal gaan lopen ga ik zo meteen uitzoeken, en zal ik nu wel of niet die stapel was aanpakken. En dit is nog maar het begin van een vrije dag. Eerst maar dit blog schrijven besluit ik dan. Telefoon en e-mails buiten bereik omdat ik dan niet in flow kan komen is mijn ervaring.

De kerstdagen zijn achter de rug. Als ik terug kijk zie ik nog meer keuzes die ik heb gemaakt in korte tijd. Het is me gelukt om mij niet door keuzestress te laten overdonderen voor en tijdens het koken van een kerstdiner voor familie en een kerstdiner voor vrienden. Het kiezen van de vakantiebestemming voor de zomervakantie en dit zelf organiseren is ook de nodige training in keuze maken geweest. Het heeft twijfels opgeleverd wordt het een vakantie met veel zon en temperaturen boven de 25 graden of een onzekere factor wat dat betreft. Durf ik het laatste aan is mijn uitdaging. Ik kom dan bij mijn waarden, vrijheid en afwisseling maar ook bij mijn overtuigingen wat de omgeving daar van vindt. De als vanzelfsprekende reacties op die keuze om naar Noord-Ierland en Schotland te trekken. Zou je dat wel doen want stel dat het regent en je spijt krijgt van je besluit zegt ook nog eens de saboteur in mij.

Ik luister even naar deze onruststokers maar ik geef ze niet te veel ruimte. Wat hebben ze me te zeggen en waar ben ik dan bang voor? Altijd weer die bangmakerij die naar boven komt. Ik heb er allang schoon genoeg van en wil zelf kiezen. Er bij stil staan dat dit er is vind ik prima werken maar ik laat me er niet meer door beïnvloeden.

Wat doe ik dan wel op keuzemomenten?:

  • Ik blijf het stuur in eigen handen houden: Ik blijf zelf verantwoordelijk voor hetgeen ik doe en dus laat zien. Het mijmeren over `wat als` zit in mijn gedachten en dus in mijn innerlijke belevingswereld. Hier kan ik lekker Klagen tegen mezelf. Ik kan ook klagen bij anderen over mijn beslissingen en de gevolgen daarvan. Maar dat zit niet zo in mijn aard. Ik kan gaan Knokken over iets waar ik al voor gekozen heb. Als dat te veel rusteloosheid teweeg brengt ben ik niet goed bezig. En wordt het tijd voor weer een keuze. Blijf ik zo door hobbelen of ga ik iets veranderen? Of kies ik ervoor om het gewoon zo te laten zoals het is.
  • Niet kiezen is immers ook een keuze.
  • Kramp: Verkrampen het wachten op betere tijden: Ik heb ontdekt dat dit helemaal niet werkt. Door het zetten van stappen blijf ik plezier hebben en voorpret houden.
  • Ik ben bij het maken van keuzes ook verantwoordelijk voor een ander. Het is dan ook vanzelfsprekend dat ik in overleg ga. Gelukkig ben ik in het voordeel dat we dezelfde waarden delen en dan ook altijd snel tot overeenstemming komen.
  • Snel beslissen wil zeggen, binnen enkele dagen: Te lang liggen mijmeren en veel mensen om raad vragen is niet helpend. Mijn intuïtie is leidend. De vraag `Waar word ik nu echt blij van?` heeft me meestal de juiste richting op gewezen. Ik ben geen uitsteller. De kans dat dit mij gebeurt is heel klein. Ik ga immers in actie over om uitstelgedrag tegen te gaan. Ik word immers erg moe van uitstelgedrag. Dat is raar maar echt waar. Het denken over `wat als`, en `zal ik dit of dat doen`, en alles wat blijft liggen en zich opstapelt kost mij veel energie en levert me stress op. Nu blijkt dat het vooral mijn brein is wat dan overuren maakt en veel van mijn energie opslokt.
  • Enige saaiheid is niet erg: dat wil zeggen breng structuur aan in het leven. Je hoeft dan niet steeds na te denken, hoe laat je naar bed gaat en hoe laat je zal eten of naar werk, school moet gaan of naar buiten wil gaan voor wat beweging. Het brein heeft dan al heel wat keuzes gemaakt en heeft meer energie over. Zodat het zich kan bezig houden met de meer afwisselende taken en keuzes. Met mijn eigen structuur zit het wel goed, en afwisseling is er in onze maatschappij voldoende. De prikkels blijven maar toenemen in deze snelle wereld, keuzes maken wordt alleen maar meer.

Sta jij voor een keuze en kom je er zelf niet uit, dan kan een wandelcoachsessie je verder helpen naar een volgende stap. Heb je interesse in jouw expeditie, neem dan contact op.

Een gelukkig 2018 zonder keuzestress

Groet, Anita