50 plus en op zoek naar mijn passie

50 plus en op zoek naar mijn passie

Een leven lang leren.
Als 52 jarige word ik nu uitgedaagd om nog zo een 15 jaar op de arbeidsmarkt actief te blijven. Ik wil groeien en mee blijven doen. Een leven lang leren is niet het motto van mijn generatie geweest. Ik heb altijd gemakkelijk werk gevonden waar ik genoeg uitdagingen in heb. Maar voor hoelang, tot 67 en zelfs langer zegt de overheid. Ik wil graag buiten de kaders kijken en mijn blikveld verruimen. Ik heb nog zo veel meer te bieden. Maar wat is nu mijn passie en…

Volg ik mijn passie?
Doe ik wel wat ik echt wil?  Waar word ik blij van? En kan ik wel 67 worden met mijn takenpakket van nu? Ik wil ook graag mensen coachen die ook in het proces zitten van ouder worden. Ik wil graag veel meer buiten zijn en meer bewegen en zo begon mijn expeditie die meer dan 2 jaar heeft geduurd. Ik wil je graag mee nemen op mijn expeditie. Zodat jij ook met deze stappen dichter bij jou passie kan komen.

Je passie gevonden? Dan voel je dat omdat je hetgeen kunt doen zonder moeite, elke dag weer. Wat je doet geeft energie.

Passie, wat is dat nu eigenlijk?
Passie en je hart hebben alles met elkaar te maken. Als je je passie leeft gaat je hart sneller kloppen en wordt je blij en gelukkig van wat je doet. Je voelt tevens tevredenheid en rust. Wat je doet is niet eens zo belangrijk. Wat je zeker ervaart is dat je in beweging wil blijven met dat wat je nooit vervelend vindt om te doen dag in, dag uit. Passie is dat wat jij belangrijk vindt. Misschien is het niet eens iets waar je talent voor hebt.

Wat is fijn aan het weten van je passie?
Als je weet wat je passie is, kun je beter je doel nastreven. Als je op weg bent naar je doel en dit ook nog eens bereikt geeft dit betekenis aan je leven, een stuk zingeving voor jou. Je put er ook nog eens energie, kracht en geluk uit. Je weet waarom je bepaalde dingen doet én laat. Daardoor ben je onder andere productiever, gemotiveerder, succesvoller en beter bestand tegen tegenslagen en stressvolle situaties.

Hoe vind ik mijn passie?
Het leven is te kort om iets te doen wat je niet leuk vindt. Als je je passie nog niet hebt gevonden dan is het tijd om een keer buiten je comfortzone te gaan kijken. Doe eens iets anders dan wat je op het moment altijd al doet. Oriënteer je eens verder dan je nu altijd al doet. Probeer eens iets uit om te ontdekken waar je blij van wordt.  Vaak heb je stiekem best al een idee. Alleen geef je je passie niet de tijd en aandacht die ze verdient.

  1. Wat maakte je als kind blij? Kinderen hebben vaak allerlei passies waar zij helemaal in opgaan. Waardoor zij de wereld om zich heen vergeten.  Waar was je als kind mee bezig? Als kind weet je heel goed wat je leuk vond. Wat vond je boeiend en waar werd je blij van? Het kan je helpen bij je zoektocht om je gedachten terug naar je kindertijd te laten gaan.
  2. Wat doe je het liefste? Als je morgen wakker zou worden, wat zou je dan doen in de meest ideale situatie? Droom groot en grenzeloos. Vergeet daarbij even alle verplichtingen en verantwoordelijkheden die je hebt. Gewoon wat jij het liefst zou doen. Hoe voel je je daarbij? Nu, maar ook over een aantal jaren. Waar krijg je veel positieve energie van? Als je een eerlijk antwoord geeft op bovenstaande vraag en er echt voor gaat, dan ben je dicht bij jouw passie.
  3. Waar ben je deze dag blij van geworden? Schrijf elke dag zo  een 5-tal dingen op waar je blij van werd. Wat je een goed gevoel heeft gegeven, kan best eens je passie zijn.
  4. Wat zijn je kwaliteiten? Het werken aan wat je niet zo goed kunt en dat bijschaven kennen we allemaal wel.  Maar, wil je echt weten wat je hart sneller laat kloppen? Kun je je dan niet beter richten op je kwaliteiten? Dat  zijn jouw bijzondere talenten, vaardigheden en goede eigenschappen die je een boost geven, interesseren, sterker maken en zorgen voor positieve energie. Denk eens na over je kwaliteiten. Noteer ze eens en stel je de vraag of je ze wel gebruikt.  Vraag ook eens aan mensen om je heen waar je goed in bent en je onderscheid van anderen. De uitkomst geeft je vast meer inzicht in jouw passie.
  5. Wie en wat inspireert je? Zijn er personen waar je geboeid door wordt, die je energie geven en inspireren? Wat doen ze allemaal. Volg ze op facebook of LinkedIn en Youtube en probeer ermee in contact te komen. Of zijn er concerten waar je heen wil gaan of andere evenementen waar je altijd al naar toe wilde gaan? Plekken waar je graag verblijft. Boeken waar je niet genoeg van krijgt. Muziek of films waar je los op gaat. Kom er achter waarom deze mensen en dingen zo een speciaal plekje hebben voor jou. Waarom het je hart sneller doet kloppen.
  6. Wat staat er op je must do lijstje? Heb je zo een lijstje met dromen, wensen en verlangens? Wat je ooit nog eens wilt doen? Ga het uit je lade trekken en ontdek waarom het jou zo aanspreekt. Neem de eerste stap met het vervullen van een ideaal. En… heb je geen to do list? Stel er eentje samen, misschien zit jou wens er wel bij.
  7. Wat zegt je intuïtie? Wat zegt jou innerlijke stemmetje jou? Deze raadgever weet vaak heel goed waar jij warm van loopt. Luister niet naar anderen wat die zeggen wat goed voor je is. Dit is vast heel goed bedoeld die goede raad van anderen. Jij staat aan het roer van jou expeditie. Stel je zelf de vraag: Waar word ik blij en gelukkig. En zet die eerste stap richting je doel.
  8. Waar gaan je handen van jeuken? Waar word jij boos van in de samenleving? Dit kunnen problemen zijn die de globe omvatten, maar ook in je buurt, werk of school van je kinderen kunnen zaken zich voordoen waar je mee begaan bent. Wat zou je graag anders zien en waar zou je je voor in willen zetten? Wat raakt je, dat komt heel dicht bij je passie.

Ga op expeditie- jij!

Je passie of zingeving in het leven vinden, is niet iets wat je van de ene op de andere dag bereikt. Zie het liever als een avontuurlijke expeditie. Zet een kleine stap, en dan weer een kleine stap zodat je voor jezelf geen angst en onzekerheid oproept. Dat zijn immers je grootste remmers.  Blijf steeds werken aan je ontwikkeling. Volg trainingen, neem deel aan workshops en lees veel. Ga in gesprek met mensen die je inspireren. Laat je niet overrompelen door een tegenslag. Ontdek waar je hart steeds harder van gaat kloppen. Vraag je af waarom dat is.

Wanneer je nog extra hulp nodig hebt bij het ontdekken van je passie, dan kan een wandelcoachsessie met mij een uitkomst voor je zijn. Ook als seniorencoach kan ik je inzicht geven mocht dit je meer aanspreken.

Ik ben graag je gids op jouw expeditie.