De kracht van de TriA methode zit in de eenvoud!

TriA staat voor: Aandacht, Acceptatie en Actie. De TriA methode leert je, hoe je gebruik makend van de drie stappen, de verbinding legt met de onderliggende emoties die je ervaart in zowel je huidige als de gewenste situatie. Door contact te maken op een dieper niveau wordt (h)erkent waar het werkelijk om gaat en niet waar men dacht dat het over ging. Weggestopte emoties accepteren brengt meer rust en ruimte. Vanuit die staat is het mogelijk om “als vanzelf” de volgende stap te zetten. Op deze wijze krijg je een nieuw gedrag dat blijvend is.

De TriA methode is een effectief gebleken methode waarbij je snel tot de kern komt waar het echt om gaat.

De uitgangspunten zijn, dat een mens:

  • heden, verleden en toekomst in zich heeft
  • kwaliteiten in zich heeft ongeacht of ze herkend en gebruikt worden
  • persoonlijk bewust en onbewust wil groeien.

De methode is gebaseerd op een uitgebalanceerde combinatie van:

  • de kracht van acceptatie en vrijlaten
  • de verbinding leggen tussen het bewuste en onbewuste.

Wandelen maakt energiek, creatief, nieuwsgierig en belangstellend. In de natuur worden alle zintuigen maximaal geprikkeld waardoor je alerter wordt. Je word gedwongen helemaal aanwezig te zijn in het moment. Je bent meer ontspannen in een natuurlijke omgeving. Je laat je verbeelding spreken. Door bewegen worden beide hersenhelften gestimuleerd. Je komt letterlijk in beweging zowel mentaal als fysiek. Een gesprek verloopt soepeler dan zittend tegenover elkaar aan een tafel. Stiltes worden op een natuurlijke wijze ervaren en voelen daarom niet ongemakkelijk. De natuurlijke omgeving en uitzichten werken relativerend. Verstand en gevoel komen meer in balans omdat je gemakkelijker vanuit gedachten in je hoofd naar het gevoel in je lichaam gaat. Het direct spiegelen van gedrag en houding gaat als vanzelf. Aan de manier hoe iemand over een pad loopt, gebogen of aan de zijkant het vertelt veel over bv hoe je jezelf presenteert.

DE NATUUR ALS SYMBOOL OF METAFOOR

Natuurelementen kunnen als metafoor of symbool dienen om inzicht te krijgen in jouw huidige of gewenste situatie. Het ondersteunt het gesprek en je komt gemakkelijker bij je gevoel en dus uit je hoofd.

Door van een afstand te kijken naar het natuurelement, krijg je inzicht in je huidige en je gewenste situatie. Om de situatie te kunnen accepteren is het noodzakelijk om hem te voelen. Meestal helpt het door in of dichtbij het natuurelement te gaan staan. Beelden zeggen veel meer dan woorden. Accepteren van gedachten, gedragingen, eigenschappen en emoties gaat gemakkelijker omdat de natuur zelf een bron van acceptatie is. Een eik kan nooit een berk worden en het gras gaat niet sneller groeien als je er aan gaat trekken.

Na de acceptatie ontstaat het loslatingsproces en daardoor ontstaat er meer rust, ruimte en energie.

Als laatste komt jouw concrete actiepunt aan bod. Welk inzicht heb je opgedaan? Welke stap ga jij komende week zetten om dichterbij je doel te komen?

Binnen de TriA wandelcoachopleiding heb ik ook de modules `Natuurlijk omgaan met verlies` gevolgd.