< 2018 >
Juni
«
»
Maa
Din
Woe
Don
Vrij
Zat
Zon
mei
mei
mei
mei
1
2
3
 • Volwassenen met hun ouder(s) wandeling
  10:00 -12:30
  03-06-2018

                                   

  Op zondag 3 juni organiseer ik een wandeling voor volwassenen en hun ouder(s). Tijdens deze wandeling is er een afwisseling van natuurlijke werkvormen, wandelen en stilte momenten. De natuurlijke werkvormen zijn een speels middel om de verbinding, dankbaarheid, aandacht en plezier met elkaar te laten opbloeien. Een unieke activiteit met elkaar om weer eens een speciaal moment te ervaren. Een moment die jullie als een warme herinnering zullen bewaren. Ook als het niet zo warm is. Is het te nat weer dan gaat de activiteit niet door. Ik zal dit via de e-mail laten weten.  De activiteit is geschikt als je 4 km in 2 uur kunt lopen. Geschikt schoeisel is aan te bevelen evenals een bidon met water. Na afloop is er koffie en vlaai bij Peerkesbosch. Dit is inbegrepen bij de prijs.

  Kosten: € 17,50 pp. Betalen kan contant of via vooraf overmaken.

  Opgave via contact formulier op deze website: onder contact.

  Deelname is verzekerd na bevestiging van mij via de mail.

4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
 • Volwassenen met hun ouder(s) wandeling
  10:00 -12:30
  17-06-2018
  Busschopsweg 9 6093 AA Heythuysen

             

  Op 17 juni organiseer ik een wandeling voor volwassenen en hun ouder(s). Tijdens deze wandeling is er een afwisseling van natuurlijke werkvormen, wandelen en stilte momenten. De natuurlijke werkvormen zijn een speels middel om de verbinding, dankbaarheid, aandacht en plezier met elkaar te laten opbloeien. Een unieke activiteit om met elkaar weer eens een speciaal moment te ervaren. Een moment die jullie als een warme herinnering zullen bewaren. Ook als het niet zo warm is. Is het te nat weer dan gaat de wandeling niet door. Ik zal dit via de e-mail laten weten. De activiteit is geschikt als je 4 km in 2 uur kan lopen. Geschikt schoeisel en een bidon met water is aan te bevelen. Na afloop is er koffie en vlaai bij de Busjop. Dit is inbegrepen bij de prijs.

  Kosten zijn: €17,50 pp. Betalen kan contant of via van te voren overmaken.

  Opgave via contactformulier op deze site. Te vinden onder contact.

  Na een e-mail van mij is de opgave bevestigd.

   

18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 • Teambuilding tijdens een wandeling in de natuur met natuurlijke werkvormen.
  15:30 -18:30
  30-06-2018

   

  Tijdens de wandeling wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke werkvormen met als onderwerpen:

  • Feedback
  • Toekomst visie team
  • Kwaliteiten van de teamleden en hoe deze tot uiting komen
  • Hartelijkheid, verbinding
  • Plezier
  • Communicatie
  • Samenwerking

  Wat zijn de voordelen van wandelen en teambuilding in de natuur ten opzichte van activiteiten in een binnenruimte?: Expeditie-jij wil door middel van werkvormen in een natuurlijke omgeving mensen in beweging krijgen en dichter bij zichzelf laten komen. Ik haal zelf veel inspiratie uit de natuur. De natuur zit vol materialen waar iedereen zelf vorm of betekenis aan kan geven. Het zoeken naar materialen, het maken van iets met natuurlijke materiaal, het ideeën krijgen bij gevonden materiaal prikkelt de fantasie.

  De natuur biedt oneindig veel mogelijkheden om te werken aan leerdoelen op het gebied van samenwerking en communicatie. Een natuurlijke omgeving heeft een positieve uitwerking op mensen, het werkt rustgevend en ontspannen en stimuleert de creativiteit.

  Al wandelend kom je gemakkelijker in gesprek. Het voelt ontspannen als er op een vraag niet meteen een antwoord komt. De stilte heeft zijn functie. Tijdens het wandelen lijkt het makkelijker om openhartig te zijn.

  De elementen in de natuur zijn de metaforen die staan voor vraagstukken. Door metaforen gericht in te zetten dragen ze bij aan inzicht en daardoor kom je sneller tot de kern.

  Alle zintuigen worden geprikkeld als je in de natuur loopt.  Door deze ervaringen, de rust en ruimte om na te denken kom je dichter bij je gevoelens en gedachten.

  Je zult tijdens onze ontmoeting niet om mijn lach, energie, gedrevenheid, positiviteit en ondeugendheid heen kunnen. Dat zit van nature in mij. Uitgangspunten in mijn coaching zijn dan ook respect, openheid en verbinding. Laagdrempelig, gelijkwaardig, persoonlijk en natuurlijk.

  De TriA methode: Aandacht – Acceptatie – Actie leidt sneller tot inzicht. Na de workshop of coaching wordt er een stap tot actie afgesproken met elkaar.

  De effecten van coaching in de natuur nog eens kort op een rij:

  • Buiten worden situaties en problemen luchtiger en lichter. Mensen worden blij van het buiten zijn.
  • De communicatie tussen hulpverlener en cliënt verloopt veel soepeler door het naast elkaar lopen.
  • Je zet jezelf letterlijk in beweging, beide hersenhelften zijn actief.
  • De natuurlijke omgeving en uitzichten werken relativerend en is rustgevend.
  • Als je in de natuur bent, word je fysiek ‘gedwongen’ om helemaal aanwezig te zijn. Je komt meer uit je hoofd in je lichaam, waardoor verstand en gevoel meer in balans komen.
  • Bewustwording gaat sneller en gemakkelijker, doordat de natuurlijke metaforen en symbolen bewust en onbewust inzicht geven. Natuurlijke beelden zeggen vaak meer dan woorden en hier zijn we ook heel vertrouwd mee.

  Werkvormen:

  Bij grotere groepen ( meer dan 8 ) zijn er werkvormen  in 2 groepen met evaluatie. Er zijn ook werkvormen met de gehele groep en soms in tweetallen of drietallen.

  Groepsindeling dmv voorwerp pakken bij de start.

  Fotolijst voor teamfoto`s

  Tijdens de wandeling worden er foto`s gemaakt: Het team krijgt een fotolijstkader mee met de opdracht om het team op de meest voor het team passende omgeving te fotograferen. Er mogen meerdere foto`s gemaakt worden. Met lijst en zonder lijst. Experimenteren mag.

  Foto`s kunnen ook gemaakt worden van natuurlijke metaforen passend bij het team.

  Foto`s/Kaarten van de natuur met tekst

  Bij de start:

  Vraag: Kies een foto/ kaart  nav de vraag: `Wat draag je bij aan dit team en welke foto/kaart past daarbij? (Niet op de achterkant kijken tijdens de keuze).

  De foto/kaart voor jezelf mee nemen. Later in de wandeltocht komen we er op de terug.

  Blinddoek en leiden en volgen

  2 leiders die geen blinddoek hebben en de rest volgt in 2 groepen. Iedereen pakt de hand van de voorganger zodat je een rij vormt. Er mogen aanwijzingen gegeven worden.

  Hoe is het om geleid te worden of om de leiding te nemen? Hoe is de communicatie? Wat valt er op?

  5 min lopen, 3 min evalueren

  Collage tav een vraag

  In 2 groepen worden er natuurlijke voorwerpen gezocht nav de vraag: 1. `Hoe vinden jullie dat het team nu functioneert`? Een groep gaat hiermee aan de slag.

  1. `Hoe ziet jullie dreamteam eruit`?

  Iedere groep zoekt in de directe omgeving zijn atelier om de collega te maken.

  Evaluatie: Wat zie je? Wat valt op? Vragen aan het team die dit gemaakt heeft om uitleg? Wat betekent dit voor een actiepunt voor de ontwikkeling van het team?

  10 min zoeken, 10 minuten maken en 10 minuten evalueren

   Op een voetstuk plaatsen:

  We komen tijdens de wandeling boomstronken tegen. Telkens wordt een teamlid op een `voetstuk` geplaatst. De anderen zoeken 1 voorwerp dat symbool staat voor de vraag: `Hier ben ik je dankbaar voor, of `Hier vind ik jou goed in`. Ieder vertelt dit aan de collega in het middelpunt. De voorwerpen kunnen als aandenken mee naar huis genomen worden. Een foto maken mag natuurlijk.

  1 minuut zoeken, 5 min in het middelpunt keer aantal leden van de groep

  Een boom uitzoeken of een andere natuurlijke metafoor of omgeving.

  Van 50 meter naar achter en 50 meter naar voren, van links en rechts van het pad.

  In 2 groepen met dezelfde vraag?

  Nav de vraag: Welke boom, situatie in de natuur, metafoor past bij de vraag `Hoe is de communicatie binnen het team`?

  Evaluatie, vragen stellen wat je opvalt, wat zie je letterlijk, en uitleg vragen.

  3 minuten zoeken, 5 min per situatie evalueren

  Voorwerp zoeken tav een vraag

  Met tweetallen: Feedback geven en krijgen.

  De tweetallen bestaan uit een collega die (vrij) nieuw is en een collega die al langer in het team werkt.

  De vraag: ` Welke kwaliteit of waarde zet je in op je werk`? `Zoek elk een natuurlijk voorwerp en neem dit mee als antwoord op deze vraag`.

  In tweetallen gaat eerst iemand zeggen wat hij allemaal aan het voorwerp ziet. De ander van wie het voorwerp is luistert. Hij/zij zegt dan daarna wat hem/ haar geraakt heeft en doet zelf uitleg.

  Dan is de ander aan de beurt.

  In groter verband kan dit nog geëvalueerd worden tijdens een opening van de volgende teamvergadering.

  2 minuten zoeken, gesprek is lopend over een pad, tijdens het wandelen dus.

  Zitten midden in het bos op omgezaagde bomen op meegebrachte zitvlakken

  Gesprek gaat over het kaartje  en de tekst op de achterkant :`Wat draag je bij aan dit team`?

  2 min pp. Keer aantal personen: ongeveer 25 minuten

  Stokkenspel (samenwerking)

  Iedereen zoekt een stok van ongeveer 70 cm en zet deze in de kring voor zich. Je houdt er je hand op. Op mijn geluidssignaal ga je met de klok mee naar de volgende tak. Daarbij mag je vorige tak niet vallen anders ben je af. Wie is de winnaar?

  7 minuten.

   

  Heliumstick of ander voorwerp ( samenwerking en communicatie)

  1 of 2 takken zoeken om de activiteit te doen in 2 groepen of 1 groep. De tak of groter licht voorwerp op 2 vingers boven de hoofden dragen en dan langzaam naar beneden laten dalen.

  7 minuten

  Op een rij in 2 groepen tegenover elkaar ( samenwerking en communicatie)

  Iedere groep moet nu voorbij de ander. Spelregels worden uitgelegd ter plekke.

  15 minuten

  Voorwerp met woord

  Tot slot grabbelt ieder voor zich een voorwerp uit een mandje. Op dit voorwerp staat een woord. Dit woord biedt een overdenking. `Wat betekent dit woord voor mij tav mijn werk `?

   

   

juli